Natuurlijk Counseling

Welkom bij Natuurlijk Counseling. Waar de natuur de spreekkamer is en paarden de co-therapeut. Mijn naam is Yvette Boots. Ik ben psychologe en ik help mensen die ergens in hun leven vastlopen. Dat kan een groter probleem zijn. Of iets kleins. Want ook daar wil je vanaf. Zodat je weer voluit kan léven. 

Daarvoor nodig ik je uit te vertragen. Stil te staan. Even helemaal stil. Bij jezelf. En in de natuur. Soms is dat nodig. Om helder te zien hoe je hier bent gekomen, voordat je weer vooruit kan. 

Als je wil, help ik je daarbij. Met de paarden.

Mag ik een stuk met je meelopen?

Bij een wandeling praat het vaak makkelijker. Het helpt om uit je hoofd te komen. Want je hersenen draaien al weken overuren. Al dat gepíeker. 

Moet ik die baan wel aannemen? Je zult zien dat ik door de mand val. Ben ik een slechte moeder als ik m’n dochter nu al alleen naar school laat fietsen? Die targets zijn volstrekt onrealistisch. Waarom durf ik dat niet gewoon tegen m’n baas te zeggen? En het kippenhok zou ik ook al weken geleden repareren. Morgen doe ik het. Altijd mórgen - 

Soms blijf je maar ronddolen in je gedachten. En dan is het moeilijk om bij je gevoel te komen, je hoofd uit en je zintuigen aan te zetten. De natuur helpt daarbij. Hoor je die specht in de verte? Voel hoe drassig de grond is. Ruik je het vers gemaaide gras?

 Je hebt contact met je gevoel nodig, om te weten hoe het met je gaat. Gevoel en ratio, liefst houden ze elkaar in evenwicht. Zodat je de dingen weer in perspectief ziet. Dan kan de spanning afnemen, zodat jij weer in beweging komt.

Wat gaat er in je om?

Voel je je steeds vaker somber? Terwijl je het allemaal best voor elkaar hebt: huis, vrienden, baan. Mooie auto voor de deur. Toch schuurt er iets. Je vindt je leven middelmatig? Saai? Zinloos?

Je wil op die prachtige functie solliciteren, maar je blijft maar twijfelen aan jezelf?

Je bent moe. De concentratie mist. Het vuur waarmee je je werk deed is gedoofd. En toch voel je je gejaagd?

Waarom heb je wéér toegezegd het archief bij te werken? Je had veel liever aan dat innovatieproject gewerkt. Waarom heb je dat niet aangegeven?

Je had je zo voorgenomen om deze keer wél je mening te geven, maar weer bleef je stil tijdens de vergadering. Je blokkeert. Waarom toch?

En thuis laat je je wel gaan? Iets te veel zelfs: je partner krijgt de wind van voren als jullie zoon een onvoldoende haalt. Of je klapt ook daar dicht. Zodra je vrouw haar stem verheft, wil jij zo snel mogelijk de deur uit.

Dat moet toch anders kunnen

Wanneer was de laatste keer dat je zorgeloos in lachen uitbarstte?
 Dat je met volle teugen van het leven genoot? Je vrij voelde om te zijn wie je bent, om lós te laten?

Het leven heeft toch zoveel meer te bieden? Plezier, ontspanning, zingeving.

Ik onderzoek graag samen met jou hoe je dat terugvindt. Waar je in kunt groeien.
Hoe je weer regie neemt en hoe je voluit durft te leven.

Wie ik ben?

Ik ben Yvette Boots. GZ-psychologe en hippisch (paarden) therapeut die gelooft in een holistische aanpak in de geestelijke gezondheidszorg.     

Ik ben geboren en getogen Noord-Hollandse. Na de middelbare school ging ik Chemische Technologie studeren aan de technische universiteit. Maar het leven is geen rekensom. Daarom maakte ik een switch.    

De psychologie gaf mij veel meer interessante inzichten en het werk buiten een laboratorium meer voldoening. Sinds 2005 oefen ik met veel plezier dit vak uit. Ik heb ook een paar jaar intensieve specialistische therapie verzorgd met hulp van paarden. Dat had zo veel positieve impact, dat ik al mijn cliënten de waarde van de paarden en de natuur gun: dat is Natuurlijk Counseling geworden.

Hoe dat gaat als je bij mij komt?

Eerst maken we rustig kennis. We praten wat. Dat kan buiten, maar ik heb ook een spreekkamer als je dat prettiger vindt.     

Dan brengen we in kaart waar je tegenaan loopt. En ook waar je niet tegenaan loopt, wat er goed gaat dus. Want ook daar kun je gebruik van maken. En we bespreken wat je graag zou willen veranderen.     

Als je door wil gaan, spreken we een behandelplan af. We bepalen waaraan we gaan werken, hoe we dat doen en in hoeveel sessies.     

De sessies vinden zoveel mogelijk buiten plaats: wandelend, vertragend, stilstaand. In een natuurgebied of in het weiland. Vaak ook met de paarden. En als jij een keer behoefte hebt om binnen te blijven, dan doen we dat.     

Hoewel ik met Natuurlijk Counseling anders te werk ga dan in de reguliere spreekkamer, gebruik ik wel hetzelfde denkkader als vertrekpunt. In het bijzonder de cognitieve gedragstherapie en psychodynamische psychotherapie. En dat aangevuld met een holistische visie en werkwijze.     

En mocht ik van mening zijn dat een andere therapievorm passender is voor jou, dan bespreek ik dat. Want het gaat om jouw welbevinden.    

Waarom ik met paarden werk?

Omdat ze de beste co-therapeuten zijn.     

Paarden zijn prooidieren. Daardoor zijn hun zintuigen bijzonder sensitief. De kleinste verandering in de omgeving merken ze op. En de kudde is hun overlevingsstrategie. Leiderschap en communicatie zijn in de groep van levensbelang. Is er één alert op de naderende fluisterboot? Dan nemen de anderen die oplettendheid over. Totdat de leider het sein ‘brandmeester’ geeft: ontspannen maar.     

Ze vangen ook onze subtiele en vaak onbewuste signalen op. En daar reageren ze op. Ongefilterd. Door hun gedrag kunnen wij ons bewust worden van ons gedrag. En omdat we dat ervaren, heeft het meer impact dan erover praten. Dat geldt zowel voor de bewustwording als voor het latere veranderingsproces. Ervaringen beklijven beter en versterken het inzicht. Daardoor is de impact groter.

Praktische informatie

Tijd, kosten en annulering Natuurlijk Counseling houdt praktijk op de vrijdagen. 
Een sessie met de paarden duurt anderhalf uur en kost € 120,-.  In sommige gevallen kunnen we kiezen voor een sessie van een uur. Hiervoor bedragen de kosten €90,- en deze zullen over het algemeen zonder het paard zijn. 
Een sessie annuleren kan tot 48 uur van tevoren. Daarna breng ik de volledige kosten in rekening.

Niet declarabel Bij Natuurlijk Counseling werk ik dbc vrij, omdat verzekeraars de inzet van paarden bij therapie en coaching niet of nauwelijks vergoeden. Daarom kies ik ervoor jouw en mijn tijd niet aan het administratieve doolhof van verzekeraars te besteden, maar leg ik de focus volledig op jouw begeleiding. 
De consequentie is helaas dat je de factuur niet bij je zorgverzekeraar kunt declareren.
Mocht je elders in behandeling zijn en dat willen uitbreiden met enkele sessies bij Natuurlijk Counseling, dan kan er eventueel met je behandelaar gezocht worden naar andere manieren van vergoeding. Indien je hulpvraag voornamelijk werkgerelateerd is, is je werkgever wellicht bereid om bij te dragen aan de kosten.   
  
Kleding Kies voor makkelijke kleding die gewassen kan worden - misschien niet je mooiste goed – en voor schoenen of laarzen die vies mogen worden. Hou rekening met de weersomstandigheden, ook in de winter en bij regen gaan we naar buiten.

Contact

Ik werk met de paarden van Stal de Vries: prachtige, betrouwbare Friezen die overdag in kuddes op grote stukken weiland lopen. Daardoor zijn ze evenwichtig en vertonen ze hun natuurlijke gedrag.    

Heb je vragen? Of maak je graag een afspraak? Neem dan contact met mij op.

Omdat ik van maandag tot en met donderdag praktijk houd in Schagen, ben ik het beste te bereiken via mail of voicemail. Ook kun je gebruik maken van de telefonische spreek(half)uren. Deze zijn op maandag en woensdag tussen 7.45u en 8.15u, en tussen 16.30 en 17u.     

Heb je acute of intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig, dan adviseer ik je contact op te nemen met je huisarts. Die kan je verwijzen naar generalistische basis ggz, gespecialiseerde ggz, of naar de crisisdienst.

 

Den Ilp 133a 
1127 PM Den Ilp

+31 6 83312937

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bedankt! Je bericht is verstuurd.
Niet mogelijk om je bericht te sturen. Controleer de fouten en probeer opnieuw a.u.b. .

Privacy verklaring